Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
30.01.2017  

Odprtje Konzulata Republike Slovenije v Vilni

V Vilni so bili 28. januarja 2017 uradno odprti prostori Konzulata Republike Slovenije, ki ga vodi častni konzul Gintautas Kevišas, njegovo konzularno območje pa obsega ozemlje celotne Republike Litve. Gospod Kevišas je dolgoletni generalni direktor litovske nacionalne opere in baleta.

Ob veleposlaniku Robertu Krmelju se je odprtja konzulata udeležila tudi Damjana Pečnik, državna sekretarka iz Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Osrednja svečanost ob odprtju Konzulata Republike Slovenije je potekala v prostorih Litovske nacionalne opere in baleta. V svojem nagovoru je veleposlanik Krmelj izpostavil pomembnost odprtja konzulata RS na čelu s častnim konzulom v Republiki Litvi, s katero imamo vrsto skupnih interesov, ki izhajajo iz članstva obeh držav v EU in Natu. Ob tem je izpostavil, da je bila Litva druga država, ki je priznala neodvisnost Slovenije. Menil je, da bo odprtje konzulata v Vilni pripomoglo k nadaljnji krepitvi sodelovanja in medsebojnega poznavanja med Slovenijo in Litvo.

Svečanosti se je udeležil tudi Neris Germanas, namestnik ministra za zunanje zadeve Republike Litve, ki je izrazil prepričanje, da je odprtje konzulata Republike Slovenije v Vilni, ki ga vodi častni konzul Gintautas Kevišas, velik prispevek k nadaljnji poglobitvi odnosov in sodelovanja med državama.

Zbrane je nagovorila tudi državna sekretarka v Ministrstvu za kulturo RS Damjana Pečnik. V okviru svojega nagovora je izpostavila nekaj ključnih kulturnih vzporednic med obema narodoma in častnemu konzulu zaželela veliko uspehov pri opravljanju njegove funkcije.

 

Svečani dogodek je zaokrožila vrhunska operna predstava Madama Butterfly.