Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
03.03.2011  

Srečanje veleposlaništva s slovenskimi gospodarstveniki v Varšavi

Varšava, 2. marec - 2. marca je v Varšavi potekala prvo letošnje srečanje veleposlaništva s slovenskimi gospodarstveniki, ki uspešno delujejo na poljskem trgu. Udeleženci so razpravljali o trenutnih poslovnih razmerah in priložnostih za slovenska podjetja na Poljskem.  Privatizacije državnih podjetij se je mdr. uspešno udeležilo tudi slovensko podjetje Apis-Vita, ki je prevzelo poljskega proizvajalca kisa in gorčic v Parczewu. Udeleženci so ocenili, da je trenutno ugoden trenutek za prevzem poljskih podjetij, saj državna blagajna nujno potrebuje dodaten priliv sredstev, cene objektov pa so ugodne.

Slovenski gospodarstveniki v čedalje večji meri prepoznavajo prednosti varšavske borze, ki se uveljavlja kot regionalni finančni center. To potrjujeta tudi nedavna članka v poljski Rzeczpospoliti ter slovenskih Financah, ki poročata, da nekatera večja slovenska podjetja iščejo poljske borzne investitorje, o čemer naj bi tudi potekala pogajanja z varšavsko borzo vrednostnih papirjev. Za nadaljnjo uveljavitev slovenskih podjetij na poljskem trgu bi bil nastop na varšavski borzi vsekakor velikega pomena, saj bi omogočil nakup delnic s strani večjega kroga tujih investitorjev, s tem pa povečal likvidnost slovenskih podjetij.

Članek v dnevniku Rzeczpospoliti potrjuje naraščajoče zanimanje slovenskih podjetij za poljski trg. Blagovna menjava med Slovenijo in Poljsko je prvih desetih mesecih 2010 znašala skupaj 863 milijonov evrov, kar pomeni, da je Poljska naš sedmi najpomembnejši partner z 2,8 % tržnim deležem. Vrednost slovenskih naložb na Poljskem trenutno znaša 102,7 milijonov evrov, kar umešča Poljsko kot peto najpomembnejšo partnerico na področju neposrednih tujih investicij. Na Poljskem je aktivnih okrog 30 slovenskih (ali mešanih) podjetij. Septembra 2010 je proizvajalec betonskih uteži za belo tehniko Armeton odprl že drugo tovarno na Poljskem. 21. marca 2011 bo v Lodžu potekala postavitev temeljnega kamna za gradnjo nove tovarne Polfa Lodz.

Veleposlaništvo je predstavilo aktivnosti, ki ciljajo na nadaljnje povečanje trgovinske menjave med Slovenijo in Poljsko. V letu 2011 sta načrtovane predstavitve slovenskega turističnega gospodarstva ter slovenskih vin na Poljskem, prav tako pa si veleposlaništvo prizadeva za nadaljnjo razširitev mreže pobratenih slovenskih in poljskih mest. Tudi poljsko veleposlaništvo v Ljubljani bo izkoristilo prihajajoče poljsko predsedovanje EU za povečanje prepoznavnosti Poljske v Sloveniji. Kot vzpodbudno so udeleženci ocenili dejstvo, da poljska agencija za promocijo tujih investicij (PalilZ) načrtuje finančno podporo poljskim podjetjem, ki se odločijo za investicije na tujem.