Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
25.01.2017  

Delovni obisk predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja na Poljskem, 24.1.2017

V torek, dne 24. januarja 2017, se je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar na povabilo predsednice Vlade Republike Poljske Beate Szydło mudil na delovnem obisku v Varšavi.

 foto: Nebojša Tejić/STA

Sogovornika sta se strinjala, da so se v zadnjem obdobju tako gospodarski kot tudi politični odnosi med državama zelo okrepili. Izpostavljeno je bilo tudi sodelovanje Slovenije v razširjenem formatu z višegrajsko skupino (V4). To sodelovanje je po mnenju predsednika vlade RS pomembno za naslavljanje vprašanj v regiji. Pogovori so pokazali, da imata Slovenija in Poljska podobna stališča glede vrste vprašanj, še posebej glede evropskih tem.

foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednika vlad sta izpostavila tudi pomen varnosti v regiji ter izmenjala poglede o izstopu Velike Britanije iz EU. V zvezi z migracijami se je slovenski premier zahvalil Poljski za pomoč, ki jo le-ta zagotovila  v času migracijske krize v Sloveniji. Poudaril je, da Slovenija podpira skupen odziv in politike EU v zvezi z migracijami in da je potrebno zagotoviti popoln nadzor nad zunanjimi mejami EU ter zagotoviti spoštovanje schengenske ureditve.

foto: Nebojša Tejić/STA

Sogovornika sta se strinjala, da bosta obe vladi spodbujali nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama na različnih področjih.

foto: Nebojša Tejić/STA