Veleposlaništvo RS Varsava /Novice /
23.03.2011  

Postavitev temeljnega kamna za gradnjo nove tovarne farmacevtskega podjetja Polfa Lodž

Łódź, 21. marec 2011 - 21. marca 2011 je v Lodžu potekala postavitev temeljnega kamna za gradnjo nove tovarne farmacevtskega podjetja Polfa Lodž. Dogodka so se poleg slovenskega veleposlaništva v Varšavi udeležili namestnik poljskega ministra za gospodarstvo, namestnik ministra za zdravstvo, visoki predstavniki lokalnih oblasti in člani poljskega Sejma in Senata.

Tovarna, katere predsednik uprave je slovenski podjetnik Marko Dolžan, se bo nahajala v posebni ekonomski coni mesta Lodž. Investicija v višini 11 mio evrov je sofinancirana iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj ter iz sredstev poljske vlade. Podjetje je pri financiranju projekta sodelovalo s slovenskimi in poljskimi bankami. Zaključek gradnje in začetek proizvodnje je načrtovan v tretjem kvartalu 2012. V novi tovarni Polfe Lodž bodo uvedene tri nove tehnologije na področju proizvodnje zdravil; predvidena je proizvodnja 21 novih farmacevtskih izdelkov, s čimer naj bi se farmacevtsko podjetje uvrstilo med svetovne voditelje.

Po načrtih podjetja bo 30% proizvodnje namenjeno izvozu na svetovne trge, ostali delež pa bo namenjen domačemu, 38 milijonskemu trgu. Polfa Lodž s skoraj 80letno tradicijo na poljskem trgu, se želi v naslednjih letih prebiti v skupino petdesetih najuspešnejših farmacevtskih podjetij na Poljskem.

Nova tovarna, v kateri se bodo nahajali tudi laboratoriji, skladišča in pisarne, bo zgrajena na površini 9500 m², v njej bo zaposlenih 250 oseb. Z namestitvijo sončnih kolektorjev bo nov objekt izpolnjeval najvišje okoljske standarde, zagotovljeno pa bo tudi invalidom in materam delovno prijazno okolje.

Odločitev za namestitev nove tovarne v posebni gospodarski coni v Lodžu je povezana s številnimi tamkajšnjimi ugodnostmi: olajšana možnost gradnje (op: za pridobitev gradbenega dovoljenja je sicer potrebno zbrati 32 različnih dokumentov, kar v povprečju vzame 311 dni), urejena infrastruktura ter nudenje davčnih olajšav.

Kot priznanje za aktivni prispevek k slovensko-poljskem sodelovanju – Marko Dolžan je mdr. tudi dolgoletni predsednik slovensko-poljskega društva Triglav-Rysy – in krepitvi bilateralnega gospodarskega sodelovanja bo Dolžan 10. maja v Ljubljani prejel že drugo poljsko državno odlikovanje. Odlikovanje mu bo v imenu poljskega predsednika predal poljski veleposlanik v Sloveniji.

Na Poljskem je trenutno aktivnih okrog 30 slovenskih (ali mešanih) podjetij. Septembra 2010 je proizvajalec betonskih uteži za belo tehniko Armeton odprl že drugo tovarno na Poljskem. V letu 2010 se je slovenski izvoz na Poljsko povečal za kar 34,4%, obseg bilateralne blagovne menjave med državama pa se je povečal za 26,4% in z 1,046 mrd evrov zopet dosegel visoko raven pred izbruhom gospodarske krize v letu 2008.