Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Latvija /

Latvija

Latvijska vlada je z 9. novembrom 2020 ponovno razglasila izredno stanje v zvezi s COVID-19.

Vsem, ki se odločajo za potovanje v Latvijo svetujemo, da se dobro seznanijo z aktualno ureditvijo (povezave v nadaljevanju) in ob prihodu v državo sledijo priporočilom lokalnih oblasti.

POMEMBNO: Vse osebe, ki nameravajo vstopiti v Latvijo, morajo pred prihodom v državo izpolniti elektronski obrazec na spletnem mestu https://covidpass.lv/en/. Elektronski obrazec je potrebno izpolniti 48 ur pred prehodom latvijske meje.

Vsi potniki, ki v Latvijo prispejo iz držav, ki so na latvijskem seznamu COVID-19 ogroženih držav se morajo samo-izolirati za obdobje 10 dni. Seznam držav za katere se uveljavlja obveznost samo-izolacije je dostopen na spletni strani nacionalnega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (SPKC):

https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0. Seznam držav je posodobljen vsak teden v petek z začetkom veljavnosti naslednji dan – t.j. v soboto.

POMEMBNO: Skladno z aktualnim seznamom so potniki, ki v Latvijo pripotujejo iz Slovenije, napoteni v 10-dnevno samoizolacijo: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0.

Dodatne informacije glede prehajanja meje in prihoda v državo za popotnike so dostopne na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Latvije: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/65754-emergency-situation-declared-throughout-the-national-territory-until-14-april-2020-to-restrict-the-spread-of-covid-19

Aktualne informacije so dostopne na:
- spletni strani Ministrstva za zdravje (v latvijščini) http://www.vm.gov.lv/lv/covid19/ in nasveti v angleškem jeziku: http://www.vm.gov.lv/en/ministry/novel_coronavirus_covid19_advice_for_the_public1/

- spletni strani Centra za preprečevanje in nadzor bolezni: https://www.spkc.gov.lv/lv (samo v latvijščini)

- posebni COVID-19 spletni strani: https://covid19.gov.lv/index.php/en (v angleščini)
Pomembne telefonske številke (vse COVID-19 številke in kontakti: https://covid19.gov.lv/en/contacts)

- COVID-19 Help-Line: 8345

- COVID-19 Help-Line za klice ob pojavu simptomov in testiranje: 8303

- Številka za nujne primere – klic v sili : 113

____________________________________________________________________________________

Latvija, razen posameznih administrativnih enot (v nadaljevanju) je v Sloveniji na oranžnem seznamu držav. Vse informacije o omejitvah, pogojih vstopa in karantene najdete na vladnem portalu GOV.SI (https://www.gov.si/teme/koronavirus/),  v rubriki PREHAJANJE MEJA.

Administrativne enote na rdečem seznamu:
- administrativna enota Latgale
- administrativna enota Riga
- administrativna enota Vidzeme
- administrativna enota Pierīga
- administrativna enota Zemgale

ORANŽNI seznam: Oseba, ki v Republiko Slovenijo prihaja iz države, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene.

RDEČI seznam: Osebo, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na rdečem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v 10-dnevno karanteno.

Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji ali posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala za ustrezna in verodostojna ter sta navedena na seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (https://www.nlzoh.si/o-nas/novice/46-aktualno/541-novica-73).

(Posodobitev: 30. november 2020)