Veleposlaništvo RS Varsava /COVID-19 /Latvija /

Latvija

Dogodek: Latvijska vlada je 12. marca razglasila izredno stanje do 14. aprila 2020 v zvezi s COVID-19 v Latviji. Deklaracija o razglasitvi izrednih razmer je na voljo na povezavi (v angleškem jeziku) https://mk.gov.lv/en/aktualitates/regarding-declation-emergency-situation.

Vlada Latvije je 14.3.2020 razglasila, da bo Latvija v torek, 17. marca, zaprla svoje mednarodne meje za ves organiziran potniški promet po kopnem, morju in zraku (mednarodni potniški promet prek letališč, pristanišč, avtobusov in železnic bo ukinjen).

Ta prepoved ne velja za prevoz blaga.

Omejitve gibanja skozi mejne prehode letališč, pristanišč, železnic in avtocest ne veljajo za tiste državljane Latvije, ki se želijo vrniti v Latvijo. Prav tako ne velja za tujce, ki imajo stalno prebivališče v Latviji in se želijo vrniti sem, ali za tujce, ki želijo zapustiti Latvijo.

Ukrepi:
• od 13. marca se lahko zaprejo izobraževalne ustanove;
• od 13. marca se prepovejo večja javna srečanja z več kot 200 ljudmi;
• poziv k odpovedi manjših zborovanj/srečanj odpovedati ali preložiti, če je to mogoče.
• zdravstvene ustanove, zavodi za socialno varstvo in pridrževalni centri omejijo obiske tretjih oseb, razen z dovoljenjem predstojnika zavoda;
• vlada poziva vse, da se vzdržijo potovanj v tujino;
• osebe in kontaktne osebe, ki so se vrnile iz prizadete države ali ozemelj, ki jih je prizadel COVID -19 izvajajo samoizolacijo v kraju stalnega prebivališča (domača karantena) in morajo biti dosegljivi za komunikacijo in sodelovanje z družinskim zdravnikom in drugim zdravstvenim osebjem. Te zahteve ne veljajo za zaposlene pri prevoznikih in ponudnikih storitev potniškega prevoza, ki se vračajo s službenih potovanj in službenih potovanj, če nimajo znakov akutne respiratorne okužbe in niso bili identificirani kot kontaktne osebe.

Aktualne informacije so dostopne na:
• spletni strani Ministrstva za zdravje (v latvijščini) http://www.vm.gov.lv/lv/aktualitates/koronavirusa_izraisita_slimiba_covid19/ in nasveti v angleškem jeziku: http://www.vm.gov.lv/en/ministry/novel_coronavirus_covid19_advice_for_the_public1/
• Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (v angleščini):  https://spkc.gov.lv/en/news/get/nid/530

Pomembne telefonske številke:
- COVID-19 Help-Line: (00 371) 67501590 ali (00 371) 67387661 (8.30-17.00 ob delavnikih)
- Številka za nujne primere – klic v sili : 113